Birkeland Musikkorps

UNIFORM


Birkeland Musikkorps utleverer en komplett uniform til hver musikant. Den består av jakke m/ medaljeanheng, skjorte, bukse, hatt m/ fjær, sløyfe og hansker. Det følger med en pose til oppbevaring.

Musikanten må selv sørge for sorte sko.

(Vi har en skohylle på musikken for donering og lån av sko.)

Korpset har en uniformsansvarlig som skal kontaktes ved behov (se kontaktliste).

Når du får utlevert uniform, skal det betales et depositum på kr 500,- pr. uniform. Kontonummer for innbetaling følger med.  Depositumet tilbakebetales når uniformen er levert komplett og renset.

Stell av uniform

Uniformsjakken skal ikke vaskes i maskin. Lette flekker kan fjernes med en fuktig klut. Uniformsjakken og hatten skal leveres hos Princess i Lillesand for rensing ved behov og alltid før innlevering.


Bukse kan vaskes på 30º C ullprogram med ullvaskemiddel. Denne skal ikke tørketromles.


Knapper og lyrer kan pusses etter behov.

Buksen skal legges opp for hånd.  

Husk å oppbevare uniformen i oppbevaringspose!

Tilpasning av uniformsbukser


Opplegg på buksen skal gjøres for hånd med usynlig søm.


Skal buksene legges opp, må de aldri klippes i lengden.


Prøv buksen på for å finne riktig lengde. Buksen skal sitte i livet, ikke henge nede på hoften. Bruk belte om nødvendig. Ta på sko som skal brukes til uniformen. Buksen skal nå til midt på hælen på skoen. Merk riktig lengde med knappenåler.


Vreng buksen og press/stryk falden. Bruk linjal/målebånd slik at kanten blir rett. Sett i knappenåler etter stryking for å holde falden på plass.

NB! Mål opp begge buksebena samtidig for å sikre at de blir like lange.

Slik kan du legge opp buksen. Husk  ta høyde for tykkelsen på skosålen slik at buksene ikke blir for korte.

Års-stjerner og medaljer

1. års-stjerna festes på linje med A.

Sentrum av stjernene skal henge 2 cm inn fra kanten av medaljeopphenget. 

Sentrum av stjernene nedover skal ha en avstand på 2,5 cm.

Bruk alltid rød sytråd tilnærmet uniformsfargen.

Medaljer skal kun festes på medaljeanhenget. 

Øverst er det lov å plassere nål av eget instrument, fulgt av 5- eller 10-årsmedalje nedenfor. 

Resten av medaljeanhenget disponeres til andre medaljer.

Bytte og innlevering

Når en eller flere deler av uniformen skal byttes, skal dette avtales i god tid med uniformsansvarlig. Ved innbytte av uniform, gjelder samme regler som ved innlevering (satt i stand, renset osv.).


Hvis hele eller deler av uniformen eller uniformens effekter mistes eller blir ødelagt, må dette rapporteres straks til uniformsansvarlig.


Uniformen har en verdi på ca. 6000 kr. Det forventes at den blir oppbevart forsvarlig.

Spill sangene hjemme:

Tips: Enkleste samspill med videoene er videohastighet på 75%

VEDLIKEHOLD AV INSTRUMENTER

Instrumentvedlikehold er en viktig del av det å være musikant i korpset. Godt vedlikehold av instrumentet ditt vil sikrer at det fungerer optimalt, og vil også forlenge instrumentets levetid. Her er noen tips og retningslinjer for å holde instrumentet ditt i god stand. Det er lurt å få hjelp av en foresatt til dette første gangen.


Messinginstrumenter

Ventilene i messinginstrumenter kan bli tette eller rustne hvis de ikke blir smurt regelmessig. Bruk kun ventilolje som du har fått utdelt, da dette vil være det beste for ditt instrument. Er du usikker på hvordan du skal gjøre det, kan du spørre en av instruktørene.


Rengjøring av instrumentet ditt bør skje regelmessig. Skyll munnstykket ditt ofte med lunkent vann, og unngå å spille med «mat i munnen». Når man slutter i korpset eller får nytt instrument, skal det gamle instrumentet leveres tilbake nyvasket. Minst 2-3 ganger i året bør instrumentet ditt vaskes grundig. For å gjøre dette, ta ut ventilene og legg dem forsiktig til side. Ta ut alle løse bøyler og bunnkorkene på ventilhusene. Legg instrumentet og de løse delene (ikke ventilene!) i lunkent vann. Du kan bruke en liten mengde Sun Light oppvasksåpe (IKKE Zalo!). Skyll deretter godt med rent lunkent vann og tørk av med et rent, mykt håndkle. Smør bøylene med bøylefett, og sett sammen instrumentet igjen. Det kan være utfordrende å vaske store instrumenter som tubaer osv., men prøv f.eks. med et badekar.

Fløyte

Fløyten er et delikat instrument som krever skånsom behandling. Instrumentet bør oppbevares i kofferten eller på et stativ, ikke på en stol eller på gulvet. Instrumentet bør tørkes innvendig med en klut etter spilling, i retning fra munnstykket. Dette er viktig for å fjerne fuktighet. Instrumentet bør av og til tørkes på utsiden med en myk klut for å fjerne fingermerker og fett. Munnstykket bør vaskes av og til i lunkent vann med mild såpe for å fjerne bakterier. Alle deler må monteres forsiktig for å unngå å skade korken.


Klarinett

Instrumentet har mange delikate mekanismer, så det bør beskyttes mot fall og slag. Instrumentet bør oppbevares i kofferten eller på et stativ, ikke på en stol eller på gulvet. Etter spilling bør klarinetten tørkes innvendig med kluten som følger med i kofferten. Instrumentet bør tas fra hverandre og de indre delene bør tørkes godt med kluten. Munnstykket bør beskyttes med det medfølgende dekselet når det ikke er i bruk. Korkfeltet i leddene bør smøres jevnlig med korkfett slik at instrumentet kan monteres og demonteres enkelt.


Munnstykket bør rengjøres ukentlig med lunkent vann. Korkenden på munnstykket bør ikke senkes ned. Padsene under ventilene på klarinetten er delikate og bør ikke berøres. Hvis de blir skadet, vil de ikke dekke riktig og instrumentet vil ikke høres bra ut.

Saksofon

Saksofonen er et delikat instrument, og den bør beskyttes mot fall og slag. Instrumentet bør oppbevares i kofferten eller på et stativ, ikke på en stol eller på gulvet. Vær forsiktig når du monterer og demonterer instrumentet for å unngå å klemme ventilene. Instrumentet bør tørkes innvendig etter spilling, fra bunnen av munnstykket til tuppen, og det samme bør gjøres med resten av saksofonen. Instrumentet bør av og til tørkes på utsiden med en myk klut for å fjerne fingeravtrykk og fett. Munnstykket bør vaskes av og til i lunkent vann med mild såpe for å fjerne bakterier. Korken på nakken bør smøres jevnlig med korkfett. Plastikkproppen bør settes i toppen av nakken på instrumentet før det lagres i kofferten for å forhindre skade.

Reparasjoner

Hvis instrumentet ditt trenger reparasjon, er det viktig å ikke prøve å fikse det selv. Ta kontakt med dirigent eller korpsleder. Ikke bruk skarpe gjenstander eller verktøy av noe slag, da dette kan skade instrumentet ditt. Korpset har spesialverktøy for å løsne munnstykker og andre deler som sitter fast. Ikke bruk pussemidler uten å være sikker på at det kan brukes på ditt instrument.


Ved å følge disse enkle retningslinjene vil du sikre at instrumentet ditt fungerer optimalt og holder seg i god stand i mange år fremover.


NOTER OG MARSJHEFTE


Nye noter deles ut under øvelsene gjennom året. Det er viktig å sette disse inn i notemappa så fort som mulig for å unngå å miste eller ødelegge dem. Marsjhefter og noteklyper vil bli delt ut til nye musikanter i god tid før 17. mai. Det er viktig å undersøke om du har fått riktig type noteklype og at den er justert riktig. Alle linjene skal være lette å lese når du spiller på instrumentet ditt. Om du mangler eller har fått feil notekype og/eller marsjhefte, kan du ta kontakt med korpsleder eller dirigent.

SLUTTE I KORPSET?

Dersom du ønsker å slutte i korpset, skal korpsleder kontaktes. Korpsleder vil da gi full informasjon om hvordan utstyret skal håndteres før innlevering. På innleveringsdag som blir gitt av korpsleder/uniformsansvarlig, skal en foresatt møte sammen med musikanten. 


Det er ikke tillatt å levere inn instrument/uniform uten at dette er avtalt med korpsleder/uniformsansvarlig.

unsplash